ابراهیم ترکی، رئیس شبکه ملی سمنهای حوزه ایدز، در گفتوگو با ایکنا؛ با تأکید بر لزوم انگزدایی از بیماران مبتلا به ایدز و آموزش پیشگیری از این بیماری در کشور، اظهار داشت: متأسفانه انگ و برچسب ناشی از بیماری ایدز در جامعه وجود دارد. این انگ اجتماعی محصول ناآگاهی است و برخی افراد هم با سوءنیت میخواهند از این ناآگاهی سوءاستفاده و جامعه را ملتهب کنند.
وی بیان کرد: ناآگاهی در رابطه با ایدز نشان میدهد که هنوز نتوانستهایم اطلاعرسانی و آموزش درستی را درباره ماهیت بیماری و حتی راههای انتقال آن به جامعه ارائه کنیم.
مدیرعامل انجمن پیشگیری از آسیبهای اجتماعی تأکید کرد: در جامعهای که انگ و استیگما وجود داشته باشد، افراد به راحتی برای مشاوره، آزمایش و گرفتن خدمات بهداشتی و درمانی مراجعه نمیکنند و این انگ اجتماعی موجب زیرزمینی شدن بیماری و عدم کنترل آن میشود.
ترکی با بیان اینکه بالا بردن سطح آگاهیهای عمومی درباره بیماری ایدز، علاوه بر کنترل بیماری باعث میشود انگ هم کاهش پیدا کند، گفت: مردم باید بدانند ایدز یک بیماری عفونی ساده با راههای انتقال مشخص است؛ اگر این راههای انتقال را بشناسیم و از خود مراقبت کنیم، به راحتی میتوانیم سلامت خود و جامعه را حفظ کنیم و مشکلی به وجود نیاید. اما تا وقتی آموزش صحیح و شفاف درباره ماهیت بیماری به جامعه ارائه نشود، همچنان انگ و متعاقب آن تبعیض در برابر افراد وجود دارد.
رئیس شبکه سمنهای حوزه ایدز در کشور با بیان اینکه متأسفانه همچنان مقاومت و مخالفت در برابر آگاهی و اطلاعرسانی در حوزه ایدز وجود دارد، تصریح کرد: برخی وجود ایدز را انکار میکنند و برخی دیگر آموزش عمومی را به مصلحت نمیدانند. با این رویکردها، گره از کار فروبسته شیوع بیماری ایدز در کشور گشوده نمیشود. تا وقتی که آموزش پیشگیری از ایدز با اخلال مواجه باشد باید منتظر حوادثی شبیه آنچه در روستای چنار محمودی رخ داد، باشیم.
وی یادآور شد: اطلاعرسانی و آگاهیبخشی به جمعیت عمومی کشور به ویژه نوجوانان و جوانان هم در کنترل بیماری مؤثر است و هم میتواند انگ اجتماعی را کاهش دهد، اما تا وقتی رسانههای جمعی از نام بردن وسایل پیشگیری از ایدز امتناع میکنند، نمیتوانیم در پیشگیری و کنترل ایدز منتظر معجزه باشیم. تبلیغات فصلی و موسمی آن هم فقط در ایام روز جهانی ایدز مشکلی را از جامعه دوا نمیکند. آموزش یک فرآیند چند وجهی است که اگر مستمر باشد میتواند جامعه را مصون نگه دارد. متأسفانه از آموزش در کشور غفلت کردهایم.
ترکی با بیان اینکه وزارت بهداشت در شناسایی افراد مبتلا و همچنین درمان بیماری و ارائه خدمات بهداشتی تاکنون موفق عمل کرده است، اما متأسفانه در اطلاعرسانی و آموزش موفق نبوده است، اظهار کرد: البته باید گفت بخشی از کار آموزش متوجه وزارت بهداشت است؛ صدا و سیما و رسانههای جمعی و آموزش و پرورش، نهادهای فرهنگی مانند وزارت ارشاد و سازمان تبلیغات و حتی گروههای مرجع و تأثیرگذار در جامعه و همچنین ما بهعنوان سازمانهای مردمنهاد مقصر هستیم. همه ما در زمینه کمکاری آموزش ایدز مقصر هستیم.
وی با اشاره به اتفاقات پیش آمده در روستای چنار محمودی، گفت: ماجرای روستای چنار محمودی میتواند نقطه عطفی در حوزه پیشگیری و کنترل بیماری ایدز در کشور باشد. نخست این ماجرا به ما ثابت کرد حتی دور افتادهترین روستا هم نمیتواند از شیوع بیماری ایدز در امان باشد و اگر مراقب نباشیم میتواند همه کشور را متأثر کند. دوم ثابت کرد که ما هنوز ادبیات مناسب برای گفتوگو با مردم را نیاموختهایم و در این زمینه دچار لکنت هستیم و این موضوع به جامعه آسیب میزند.
ترکی یادآور شد: وزارت بهداشت در ماجرای روستای چنارمحمودی در بخش خدمات بهداشتی و مراقبتی ایدز عملکرد خوبی داشت، اما سوءمدیریت و اطلاعرسانی نامطلوب بر اقدامات بهداشتی و درمانی سایه انداخت.
وی با تأکید بر لزوم حمایت روانی از افراد مبتلا شده در روستای چنارمحمودی بیان کرد: در حال حاضر بهترین متخصصان درمان اچ آی وی در روستای چنارمحمودی مستقر و در حال ارائه خدمات به مردم هستند و نگرانی در این زمینه وجود ندارد. آزمایش، مشاوره و همچنین ارائه خدمات درمانی به افراد مبتلا و خانواده آنها در این روستا به خوبی در حال انجام است. سمنهای عضو شبکه ملی ایدز هم به زودی به برخی از مناطق عزیمت میکنند تا به ارائه خدمات اجتماعی و آموزش اقدام کنند.